(Japanse schrijfwijze Karate-do)
Karate (kara=leeg, te=hand) Do (is de weg, de methode) is afkomstig uit Japan.
Het gaat hierbij om een zelfverdedigingsvorm, welke zowel fysieke als psychische aspecten bevat, onderverdeeld in:
(1) fysieke training
(2) zelfverdediging
(3) wedstrijdsport
(4) bewegingsleer
(5) vormende activiteiten
(6) levensbeschouwing
Karate van al heel lang geleden vond zijn oorsprong in China. Via China kwam het op het eiland Okinawa terecht, waar kara-te betekende : China hand, dus vuistvechtkunst uit China. Op Okinawa werd het karate verder ontwikkeld richting het moderne karate, o.a. door de leraar Gishin Funakoshi. Net na 1920 werd Funakoshi uitgenodigd om het karate in Japan te promoten en met name in Japan werd het Shotokan karate, zoals beoefend door Karate-do SAN, verder ontwikkeld. Gelijktijdig (Goju Ryu, Shito Ryo) en later (Wado Ryu, Kyokushin, Gensei Ryu, etc.) werden er andere stijlen ontwikkeld.
De oorsprong van het Shotokan logo

Het tijgersymbool is het officiële handelskenmerk van de Japanse Karate Association (JKA).
De tijger werd ontworpen en getekend door een groot Japans kunstenaar, Hoan Kosugi, om Gichin Funakoshi te eren. Deze gebruikte de tekening als omslag voor zijn eerste boek, om hiermee kracht en moed te symboliseren. Waarschijnlijk komt de onregelmatigheid van de cirkels doordat alles geschilderd is met een vloeiende beweging van het penseel. Dus zonder hulpmiddelen. De karakters bij de staart van de tijger geven de naam van de kunstenaar weer.

Gichin Funakoshi (1868-1957)
'Het uiteindelijke doel van karate is geen nederlaag of overwinning,
maar de verbetering van het karakter van de beoefenaar'.

Uitleg logo Karate - Do SAN
De tijger is het symbool van de grondlegger van de Shotokan stijl. Sensei Funakoshi gebruikte de tijger als merkteken onder zijn geschreven teksten. Hij is de grondlegger van het moderne karate. Voor die tijd werd karate in het geheim achter gesloten deuren beoefend. De keizer van Japan zag dat het met de jeugd in die tijd niet goed ging. Er werd niet of nauwelijks aan fysieke sport gedaan. Funakoshi die onderwijzer van beroep was, nam zijn karate stijl onder de loep. Hij haalde veel van de gevaarlijke technieken en ademhalingsoefeningen uit zijn stijl van karate. De reden hiervoor was dat hij karate in grote groepen wilde trainen. De leraar doet het voor de grote groep doet het na. Met deze vorm van karate kon hij de keizer overtuigen dat deze op scholen als sportles gegeven moest gaan worden. Hierdoor kreeg karate in de jaren 50 en 60 wereld wijd een mega groei. Hier hebben de minder moderne karate stromingen later ook hun voordeel mee gehad. Shotokan heeft als wedstrijd vorm het Ippon Shobu en explosieve harde stijl, die in Nederland bijna niet meer plaats vind, wel wordt er gevochten op het semi-contact systeem van de K.B.N. (Karate-do bond Nederland)
Het Kanku teken is het symbool van de grondlegger van de Kyokushin stijl, Sensei Oyama. Dit teken staat voor de kracht die in een ieder zit. Oyama was een van de eerste leerlingen van Funakoshi. Hij vond dat er teveel uit was gehaald, tegelijkertijd zag hij wel in dat de manier van lesgeven, didactiek, van Funakoshi hem van groot voordeel kon zijn. Wat wel gebleken is, want de 2 grootste stijlen wereldwijd zijn Shotokan en Kyokushin.
Het Kyokushin heeft als wedstrijd een full-contact vorm voor de volwassenen, voor de jeugd een aangepaste, die bijna gelijk is aan die van de K.B.N., met uitzondering van Jodan stoten die niet mogen, en trappen naar de benen die wel mogen. Het eerste uur bij Karate - Do SAN wordt bij de jeugd alleen op de Shotokan stijl getraind, het tweede uur wordt er een combinatie getraind, waarbij de basis en kata puur shotokan is en de wedstrijd technieken een mix is. Je kunt dus stellen dat het een vorm is van Kyoku Shoto Jitsu (Jitsu = letterlijk vertaald kunde, vorm). Vanaf 2015 wordt het programma ook wel TOtaal karate (So-go Ryu) genoemd.

Ik kwam in aanraking met het Kyokushin in 1998, ik was toen zoekende, vond te weinig in het Shotokan en wilde buiten het lesgeven ook zelf trainen. Toen kwam ik via een martial arts gevechtskamp in aanraking met het Kyokushin. Wat buiten de stoten naar het hoofd en de trappen naar de benen geheel leek op mijn opvatting hoe er KARATE getraind moet worden. Namelijk hard trainen en de grens opzoeken (Mo Ichi Do), maar wel in een veilige omgeving.
De cirkel met de 3 strepen. Het Japanse cijfer 3 wordt geschreven door 3 horizontale strepen (de Romeinen deden dat vertikaal). Waarom drie? In mei 1995 werd Karate-do SAN opgericht door 3 karatekas, ze waren toen ook alle 3 actief als scheidsrechter en voor alle 3 zou het ook hun 3e school worden waar ze karate zouden beoefenen. Na lang nadenken en vele varianten zoals Hirashai (wat welkom betekent), maar wat totaal geen mooi logo is als je dat in het Japans schrijft. Shotokan academie Nederland, wat weer te uit de hoogte zou zijn. Na een kop koffie gedronken en met zijn drieën nog eens goed na gedacht te hebben, was het opeens duidelijk, Shotokan Academie Nederland. SAN, niet de academie maar het cijfer 3. 3 staat ook voor; Kihon (basis), Kata (schijngevecht), Kumite (gevecht), maar ook voor Jodan (hoog), Chudan (midden) en Gedan (laag)
Veel training plezier. Hierboven is veel gepraat over stijlen en vormen, maar wat wij doen is karate, geen politiek etc maar gewoon lekker trainen, werken aan een gezond lichaam en geest, OSU
Met sportieve groet, Con Voermans
|